Noutati

Usile MCA vor produce energie pentru intreaga locuinta

MCA, principalul producator de usi de garaj si rulouri din Romania, va investi in dezvoltarea unui segment de productie de usi sectionale cu celule fotovoltaice, care vor capta energia solara, o solutie de ultima generatie pentru producerea de energie din surse alternative.

Arhitectii si proiectantii se axeaza din ce in ce mai mult pe a crea imobile cu un consum redus de resurse si cu un grad de reciclare maxim. Avand in vedere ca usile sectionale pot ocupa pana la 50% din suprafata fatadei unei cladiri, putem spune ca introducerea tehnologiei bazate pe celule fotovoltaice le va fi de mare ajutor acestora.

In prezent, energia realizata din resurse regenerabile reprezinta doar 9% din consumul total la nivel mondial, iar obiectivul pentru anul 2020 este de a se ajunge la 16%, potrivit The Energy Information Administration.

Suntem nici mai mult, nici mai putin de 7 miliarde de oameni pe planeta si consumam energia produsa in 16.000 de centrale electrice cu carbuni, respectiv 18,7 terawati, cum arata datele pe anul 2010. In ritmul actual de dezvoltare, in 2030 vom avea nevoie, potrivit estimarilor, de 30 de terawati. Pentru a-i obtine ar fi necesare inca 11.000 de centrale conventionale.

Energia solara a fost testata in laboratoarele Bell in 1954, o descoperire nepretuita daca tinem cont de faptul ca soarele are un potential energetic de 100.000 de terawati pe zi, astfel incat energia emisa intr-o ora poate satisface consumul anual la nivel mondial.

Celulele fotovoltaice sunt de doua tipuri: siliciu cristalin si film organic. Acesta din urma se poate aplica pe aproape orice suprafata, fiind si mult mai ieftin, doar 80 dolari/mp. Mai mult, pana in 2014 filmul organic ar putea sa coste numai 35 dolari/mp, se arata in estimarile National Renewable Energy Laboratory.

Posibilitatile pe care le ofera celulele de tip film organic sunt practic nelimitate, acestea putand fi aplicate pe o gama larga de suprafete expuse la lumina solara, de la copertine pentru masini, corturi si umbrele, ferestre si usi pana la genti, rucsacuri sau elemente decorative.

Sistemul fotovoltaic poate fi legat la sistemul public energetic, astfel incat sa aiba doar rolul de a contribui la alimentarea cu energie a cladirii, sau poate sa fie de sine statator, caz in care isi asuma si indeplineste cu succes rolul de furnizor total de energie.

©2024 MILCA SRL. | Termeni si conditii |  A.N.P.C. - www.anpc.ro | MILCA SRL - CUI: RO10169504, NR Reg. Com.: J52/178/1997